Alternate Action - Violent Crime

Rebellion Records/LSM Vinyl - LP -


1175_aa_vc.jpgKapela Alternate Action ukončila cca před deseti lety činnost tím, že vydali kompilačku Thin Line a zpěvák Gred se šel věnovat Bishops Green. Ty vydali celou řadu věcí, ale v roce 2019 Greg obnovil i Alternate Action a jejich první počin po znovuzrození je tohle single sided LP s názvem Violent Crime, kde najdete celkem pět věcí. Album vychází jak jako CD, tak i jako deska (350 stříbrných a 650 bílých desek). Celkem zde jsou čtyři nové věci – Violent Crime, One Way Street, Antisocial a Pushed Aside plus nově nahraná Skinhead Way of Life, kterou můžete znát z kompilaček. Greg má prostě typický nezaměnitelný hlas, který je charakteristický pro všechny jeho další kapely (Subway Thugs, The Lancasters), ale tady mě přijde, že je to asi nejtvrdší, co kdy nahráli. Ale jinak je hlas přirozený, žádná umělá tvrdost nebo hrubost, všechno je čisté a třeba v One Way Street jsou i pěkný vejšky. Hnedka úvodní Violent Crime vás kopne do roku 2008, kdy se kapela odmlčela. Další skvělá věc je song Antisocial, který si můžete poslechnout zde https://www.youtube.com/watch?v=OzZgXs8Qfd4. Pushed Aside je nejmelodičtější/nejpomalejší věc z desky s fajnovou ústřední kytarovou vyhrávkou, která je o tom, že sice nás můžete odstrčit stranou, ale my zde stale budeme. Kapela začíná přesně tam, kde před lety skončila, k tomu je zde super format single sided LP (kdy na prázdné straně je pěkný potisk). Super věc.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 9  •  Datum: 25.03.2019

Asas da Vingança - Dor e Gloria/Rock dos Subúrbios

Doutor Skinhead Records - EP -


1171_asas.jpgNový singl od Asas da Vinganca vychází na novém labelu Doutor Skinehad Records v počtu 200 kousků (100 s helmou na obale, 100 s opuštěným zábavní m parkem a 20 testpressů). Mně se podařilo sehnat to s tou helmou, kde je odkaz na válku ve Vietnamu. Ten odkaz je i v intru před prvním songem, kde jsou z hlášky z Apocalypse Now – Smell of Napalm in the Morning. Song by se dal přeložit jako Bolest a sláva. Kapela to do vás hnedka po intru napere nekompromisním riffem alá Motorhead a s parádním singalong refrénem. Dvojka Rock dos Subúrbios je více melodická, opět obsahuje skvělý refrén, který doplňuje kytarová vyhrávka. Další sólo se objeví ke konci songu. Jak už názvy napovídají, songy jsou v portugalštině. Deska je udělaná po staru – černý vinyl s velkou dírou uprostřed, obal je jen kapsa, kde na druhé straně jsou texty, fotka kapely – stále ve tříčlenné sestavě a krátká děkovačka. Vnitřek je stejný u obou verzí obalu. Jinak za grafiku je zodpovědný člověk, který dělá obaly snad všem portugalským kapelám – Eis. Deska vychází na 8 Euro, což je fajn cena a já jsem rád, že stále vznikají nové labely, které se pouští do vydávání desek. Oba songy se dají poslechnout na youtube. Fajn!
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 8/9  •  Datum: 01.03.2019

Celková Impotence - Nezapomeň!

DIY - CD - 38:00


1173_ci_II.pngDruhé album a čtyři koncerty (včetně křtu, který teprve bude :)) za 28 let od vzniku kapely to nejsou zcela standardní počty pro kapelu, přiznejme si. Celkem zde najdete 11 songů, které se vice či méně týkají vážných témat z historie od starověku až po současnost. Zajímavý je, že jsou řazeny chronologicky, to znamená začíná Lakedaimon ve starověké Spartě, pokračujeme přes pohanské věci týkající se starých slovanů až ke knížeti Boleslavovi, potom se šoupneme až do 20. Století – Země Mluví (což je zhudebněná báseň od Viktora Dyka), k legionářům – Plukovník Švec, do 1938 k Mnichovu – Měli jsme se bít, do 1942 do Lidic, dál na začátek 50. let k odbojové skupině bratří Mašínů, až po současnost/budoucnost a ideální zřízení společnosti – Junta a opovrhování současným konzumem – Nový člověk. Kapela působí ve tříčlenném složení, ale proti minulému albu je tu určitě posun – kytarový vyhrávky v Sclavinii, Plukovník Švec nebo v nervy drásající kytara v Lidicích, střídání vokálů s basákem (V Země mluví jsou i ženské zpěvy) a standardně vyhraná baskytara (třeba v Lidice – Nezapomeň nebo začátek Bratří Mašínů). Tak k textům jsem psal, že jsou vážné a určitě pro mnohé budou kontroverzní, jako celá kapela – třeba rok 1938 a vydání pohraničí bez boje a Beneš – intrikán, co dává mat sám sobě (v songu Měli jsme se bít), bratři Mašínové a jejich činy nebo vojenské zřízení jako ideální forma státu. Za obal může Tlustej Tony a to je záruka kvality, I když tady nečekjte nějaké komixové postavičky, ale tématické obrázky ke každému textu (kde je dole I připojen komentář od kapely, co chtěli textem říct) jako třeba fotky/sochy legionářů, Mašínů, vojáků, staroředckých bojovníků, atd… Osobně se mi líbí mnohem víc než jejich počin Nikdy se nevzdáme.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 7/8  •  Datum: 12.03.2019

City Miles - Social Upheaval

Rebellion Records - LP -


1172_city_miles.jpgCity Miles je nová kapela z UK, kterou můžete znát díky výběrovce Oi! Ain´t Dead Vol. 6, kde měli song Away Day (ten je tu taky, ale je nahrán znovu), což byl nejmelodičtější song z celé výběrovky. Kapela nyní vydává svůj debut s názvem Social Upheaval (Sociální změny), kde najdete celkem 12 songů s hracím časem plus/minus 30 minut. Hnedka od prvního songu No Guts budete vědět, kde se pohybujete, protože během 1:43, ve kterých nemá zpěvák skoro čas na vydechnutí, to do vás kapela sakra napere. Na albu se střídají rychlejší songy (třeba Criminals nebo Choose Your Glory) s vice melodickými (Empty Vessels, Enemy, Away Day, Long in the Tooth – což je asi nejlepší song z desky, Every Road anebo Dan Damage se skvělým refrénem). To ale neznamená, že by ty rychlé songy nebyly melodické. Na odkaze https://youtu.be/aKHtfyIayws si můžete poslechnout song Choose Your Glory. Kapela hraje v pěti a ty dvě kytary jsou parádně slyšet, zpěv není tvrdý, ale naopak melodický a všemu je pěkně rozumět. Cover je ve standardním stylu a stejně tak i muzika, která je prostě klasické britský melodický Oi!/punk alá třeba starší věci od The Business nebo Red London.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 9  •  Datum: 04.03.2019

Codi de Silenci/Sabotage - s/t

Bords de Seine/Fénix Records - EP -


1180_sab_cds.jpgSplit EPko, které vychází jako dvanáctipalec od katalánských Codi de Silenci a švédských Sabotage vydalo Bords de Seine spolu s Fénix Records v počtu 500 kousků na černím vinylu + 12 testpressů. Každá kapela zde má dva songy ve své mateřštině a kdo sleduje novinky, tak jistě ví, že to jsou všechno covery. Desku otevírají Codi de Silenci s válem Records (což se dá přeložit jako Vzpomínky), což je v originále Moder Svea od Enharjarny a druhej song je El Futur (Budoucnost) a to není nic jiného než kultovní Ny Tid od Midgards Soner. Takže za mě první strana na pohodu :). Druhou stranu otevírá Stolt och stark od Ultima Thule, což je je jediná se zachovaným textem a dál tam je Skitgata (Hnusné místo) a to není nic jiného než Zero Street od Rogues z Detroitu. No takže druhá strana ještě lepší…samý kultovky. Tak Codi de Silenci hrají věci velmi podobně jako originály a před El Futur je i mluvené intro, stejně jako u originálu. Song Records je osobní text o vzpomínkách na mrtvého člověka, kdy na začátku se vše může temné, ale vzpomínky zůstanou v srdci a změní se ve světlo, které nás povede dál. El Futur je o tom, jak je třeba zatnout zuby a vyrazit dopředu vstříc budoucnosti, která není občas růžová. Skitgata je o čtvrtích/ulicích ve Stockholmu, kde jsou zapálená auta a kde září gangy a lítají kulky. Stolt och Stark je tak profláklá, že ji nebudu komentovat. Na parádním temném obalu spolupracoval Tlustej Tony, uvnitř je pak papír s texty – v jejich mateřštině/angličtině, mrakama fotek a děkovačkou. Nebudu číselně hodnotit, protože jsou to „jen“ covery ale určitě doporučuju, protože to jsou covery od kapel, co já mám osobně hodně vysoko na svém žebříčku a tohle je po hudebné stránce naprosto perfektně zvládnuto. Super.
Autor: Peddy  •  Hodnocení:  •  Datum: 13.05.2019

Concrete Elitee - The Survival EP

Rebellion Records/LSM Vinyl - LP -


1164_cets.jpgNový dvanáctipalec od Concrete Elite se jmenuje The Survival a najdete na něm sedm songů, kde v titulním Survival hostuje Carl z Templars. Concrete Elite nebo jen Concrete, jak chcete, hrají parádní brickwall muziku, která je těžkotonážní, jako parní válec, ale na druhou stranu má sakra rychlou akceleraci a neskutečnou nasranost, surovost a energii a hlavně skvělé kytary. Poslední vál Razor Boys můžete znát i ze split EPka se Savage Beat (vyšlo jen 100 kousků na flexi disku), Power Over Power, Got To Get Out a Survival vyšlo pak ještě na demo kazetě k jejich evropskému turné. Většinou je to střední a někdy až pomalejší tempo (třeba části Power Over Power, Against All Odds nebo Survival), ale Concrete Elite umí sypačky jako Got To Get Out nebo poslední Razor Boys. Na youtube najdete právě Razor Boys, která tam visí už celkem dlouho a Survival. Nejvíce se mi líbí asi Scavanger a Power Over Power. Jinak téměř každej song začíná nějakou lehkou vyhrávkou, do které se za chvíli opře Manny se svým vokálem. LP je opět limitováno 500 kousky (350 bílých pro Evropu, 150 černých pro USA a Kanadu a 15 test pressů) a má skvělý design obalu. U Concrete Elite prostě nemůžete šáhnout vedle, protože každá věc, kterou vydaly, byla zatím parádní.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 9  •  Datum: 20.12.2018

Crown Court - Mad in England

Rebellion Records - EP -


1186_cc_mie.pngMad in England je třípísňové EP, které vychází jako verze pro Evropský trh na Rebellion Records (první verze vyšla loni na Goner Records pro americký trh). Grafika je jiná, než US verze a je ve stylu jejich předchozích věcí Capital Offense, The English Disease a Ruck´n´Roll. Songy se jmenují On the GG´s (strana A), Mad in England a Fight or Fall (obě strana B). První song je pomalejší, na začátku je slyšet harmonika a ke konci je zde fajn solo. Song je nejdelší a je ve stylu klasickýho rocku až blues rocku. Dvojka Mad in England a poslední Fight or Fall jsou potom ve stylu, na který jste od nich zvyklí…kytara bez boosteru a rchlá hi-hatka, což dohromady tvoří parádní Chickswick zvuk. Fight or Fall má potom pomalejší refrén než Mad in England, která to prostě hrne přes mrtvoly kupředu. Kapela hraje v pěti (členy můžete slyšet ještě v HC bandě Arms Race nebo Violent Reaction) a kytary se parádně doplňují, což je slyšet třeba v Mad in England. Pokud máte rádi jejich předchozí tvorbu, a já věřím že ano, tak tohle je naprostá povinnost, protože se jedná o jednu z nejlepších současných kapel z ostrovů. Super.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 9  •  Datum: 02.07.2019

First Strike - The Only Good One...Is a Dead One

Powerfist Records - EP -


1178_f_s_new.pngPo pěti letech je tu tahle americká partička z New Yorku zpátky se singlem The Only Good One…Is a Dead One. EPko vychází na Powerfist a k prvním padesáti kouskům je i triko s obrázkem z test pressu. Mimo titulního song una straně A zde najdete i song Drugs na straně B. Kapela si drží tříčlenné obsazení, ale Uknown Soldier hraje nyní na basu a bubeník je známý :). Jinak skupinu vede zpěvák a kytarista Rich. Na obalu najdete ikonickou fotku z války ve Vietnamu, kdy general Loan popravuje zajatého kapitána Vietkongu Léma. A přesně o tom je i první song z desky – o tom, jak se zachází z rudými vrahy. Song začíná polakustickou vybrnkávačkou, potom přejde do středního tempa, na které jste u First Strike zvyklí. Dvojka začíná jednoduchou vyhrávkou a podle názvu je téma písně jasné – srandy, které Vás dostanou rychleji do hrobu, ale i jejich důsledky, když jste živi – krádeže, půjčky a žebrota. Asi po třech minutách zůstane hrát jen kytara a song se pomaličku zase rozjede. Oba songy mají hodně úderné refrény. Na druhé straně obalu je pak také jakási válečná fotka. Uvnitř je potom papír s texty, a na druhé straně je logo kapely. Tohle je prostě US Oi! v tý nejčistší podobě, konzervativní, antikomoušskej, protidrogovej, proamerickej, militantní, nekompromisní a hlavně a především smysluplnej už celejch 21 let. Bezvadný.
Autor: Peddy  •  Hodnocení:  •  Datum: 12.04.2019

Gol Nord - Llevant U.E. Rock´n´Oi!

Prevail - LP -


1182_golnord.jpgTohle je repress španělského fotbalového projektu se členy Glory Boys, Riot Squad a Shaved Dogs, který vychází na Prevail Records. Původní verze vyšla v roce 2006 na CD a o rok později jako LP na Dim Records. Současná verze vychází ve dvou barevných verzích (červená a modrá) a s dvěma různými obaly (které se mi oba líbí víc, než ten původní) plus tespress (s obalem alá Tolbiac Toads). Jinak na desce je celkem 14 songů (včetně Intra), z čehož jsou polovina covery od 2 Minutos (Todo lo Miro), Dimple Minds (Durstige Männer), Dire Straits (Walk of Life, kde i na začátku coveru jsou klávesy), Zóna A (Cervena Armada), Skinkorps (Vive la Biere), Cockney Rejects (Hate of the City) a Sham 69 (Ulster). Covery, ale i jejich vlastní songy jsou hozené do fotbalové tématiky, která se týká jejich fotbalového klubu Levante UD, který byl založen v roce 1909. Jinak kapela je pětičlenná a v jejich muzice je to slyšet…covery jsou super a jejich věci taktéž – třeba určitě Forca on Tour, Sempre Presents nebo Llevant + Alcohol, kde jsou skvělé singalongy a která je melodická, ale i tvrdší věci třeba Llevant U.E. Skinheads a rychlejší sypačky 3u24. Uvnitř je pak papír s texty, fotkami, krátká historie kapely (jen španělsky) a k tomu dva pohledy. Akorát u některých songů nesedí texty s názvem, ale když se zaposloucháte, tak to poznáte. Kdo má rád Glory Boys, Mercancias a další španělské kapely, tak tohle ocení, protože to jsou vlastně Glory Boys s jiným zpěvákem při zachování tvrdosti i melodie. Parádní reedice na novém labelu, který se asi začíná projevovat kvalitními a zajímavými nahrávkami.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 8  •  Datum: 22.05.2019

Grito! - Maldicao

Zerowork/Bolhao/No Exceptations Records - CD -


1183_grito_maldicao.jpgGrito! Je streetpunková kapela z portugalského města Oporto, která byla založená v roce 2010 a toto je jejich třetí počin (plus mají ještě split EPko z Albert Fish). CD vyšlo díky spolupráci nahoře uvedených labelů a je hozeno jen do papírového obalu. Kapela album nahrála ve tříčelnné sestavě, ale na zvuku se to nijak neprojevilo a vy zde můžete poslechnout celkem 11 songů v jejich mateřštině (včetně intra). Název alba znamená něco jako Prokletí a v prvním songu se v refrénu dozvíte něco jako, že „punk je mým prokletím“. Tuhle píseň si můžete poslechnout zde https://www.youtube.com/watch?v=sLqGziSg-yg. Jinak hudebně se tam určitě objevují vlivy 77 punku – typicky song A T-Shirt dos Ramones nebo hnedka následující Porto Arder s parádním singalongovým refrénem a dunivou basou (která má moc fajn zvuk na celém albu). Další parádní halekačkou je Último Gang da Cidade (Poslední gang města) nebo Os Putos Estao Aqui (Děti jsou tady). Poslední song Porto d´Abrigo je akustickej a já mám podezření, že je to nějakej předělanej tradicionál. Částečně akustická je taky věc Pirata. Další parádní věc je Guerreiros sem Armadura (Válečníci bez brnění). Pro mě hodně velký překpavení z hlediska melodičnosti, škoda jen toho papírovýho obalu…ale tak třeba někdo vydá desku, protože tohle je fakt paráda!
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 9  •  Datum: 23.05.2019

Hard Wax - This is the Sound

Rebellion Records/LSM Vinyl - LP -


1187_hard_wax_LP.jpgDruhé LP Tomova mod beat/bovver rock projektu Hard Wax vychází na Rebellion Records (350 červených kousků pro Evropu) a LSM Vinyl (150 černých kousků pro USA) a obsahuje 10 songů, které jsou rovnoměrně rozděleny na stranu A a B po pěti kusech. Hnedka od prvního songu Vás to přinutí minimálně klepat nohou do rytmu, protože tyhle songy maji fakt parádní melodie a drive. Ve některých písních (třeba Living the Dream, Razor Part Rebels nebo titulní This is the Sound) uslyšíte klávesy. Jinak klobouk dolů před kytarou, protože ta je fakt parádní a její riffy sóla se Vám zarejou pod kůži. Jinak další songy se jmenují třeba Days of Glory (s parádním houpavým rytmem a saxofonem), Boys of a Saturday Night, Stomping All Over the World, Not Just A Pin Up Girl, In For a Penny, atd… Pro mě jsou nej songy určitě Living the Dream o tom, jak se člověk po týdnu těší, že vypne, Razor Part Boys o fotbálku a tribunách a pak titulní This is the Sound (který můžete ochutnat zde https://www.youtube.com/watch?v=utvt48pIu-s). Obal je opět hozený do toho retro stylu, takže jen nápis v kulatém fontu. Pokud máte rádi jejich předchozí album a singly, tak koupí tohodle se určitě nespálíte. Naprostá paráda.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 10  •  Datum: 17.07.2019

No Heads - Pressure Cracks

Six Feet Under/Refuse Records - LP -


1174_no_heads.jpgNo Heads je nová tříčlenná kapela z Richmondu ve Státech a chystá se jim debutové LP, které v USA vyjde na Six Feet Under Records, v Evropě potom na Refuse Records. LP by mělo obsahovat 8 songů, které si můžete poslechnout zde https://no-heads.bandcamp.com/. Kapela hraje ve tříčlenném obsazení, ale šlape jim to skvěle a nic moc víc dalšího jsem o nich nezjistil. Jejich tempo se pohybuje od pomalejších věcí (Future nebo Cracks, což jsou obě naprosto parádní a pro mě je to nejlepší songy z desky) až po středně rychlé věci (jako třeba The Power, Can of Worms, kde mi úvodní riff zní jako zrychlené Face the Aggression od Condemned 84 nebo úvodní No Heads). Jinak kapela je kritická k bohatým, který seděj nahoře a vykořisťujou chudáky a posílají je do válek – na to je odkaz třeba v The Power nebo Battle Plan. Kapele to parádně šlape a určitě si to minimálně poslechněte.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 8  •  Datum: 14.03.2019

Orgullo Sur - Solo nunca vas a estar

Oldschool Records - EP -


1176_orgullosur_snvae.pngNový singl od Orgullo Sur měl původně vyjít na Total Noise Records pod názvem A Nuestros Amigos (Pro naše přátele), ale nakonec vychází na Oldschool Records pod názvem výše – něco jako Jen vy nikdy nebudete. Na straně A najdete tenhle titulní song, na straně B pak song s názvem Mi fiel Amigo (Můj věrný přítel). Jinak deska vychází ve 370 kopiích (170 modrých a 200 černých). Oba songy se točí kolem motivů smrti a přátelství a napovídá tomu i grafika obalu. Jinak muzika zůstává pořád krásně melodická a zpěvná a osobně musím hodně vyzdvihnout první kytaru, protože sóla v obou písních (speciálně v Mi fiel Amigo) jsou fakt parádní a kapele rozhodně hraní ve čtyřech s dvěma kytarami svědčí. Pořád je to rychlejší střední tempo, s tím že song na straně B je rychlejší (i když začíná pomaleji). Oba songy se dají najít na youtube. Jinak uvnitř najdete oba texty a pár fotek kapely. Kapela má na kontě dvě plnohodnotná alba a 11 EPek/splitek a tohle je prostě naprostá paráda se vším všudy. Supr!
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 10  •  Datum: 03.04.2019

Östra Aros - s/t

Switchlight/RPO Records - LP -


1188_ostra_aros.jpgDruhý počin kapely ze švédského města Upsala vychází díky spolupráci Switchlight Records a RPO Records v počtu 300 kousků na černém vinylu. První album se jmenovalo Upsala a vyšlo čistě na RPO Records. Kapela je čtyřčlenná, z čehož je jeden skíňák a k tomu partičká tří špinavejch rokerů s mrožem jak Hulk Hogan - skíňák zpívá a zbytek se stará o parádní muziku. Celkem na LP najdete 12 songů komplet ve švédštině. Desku otevírá song Ärrad Själ (Zjizvená duše) a přesně trefí styl kapely a donutí Vás poslouchat dál. Songu vévodí hrubší Frederikův zpěv, dale pak super singalong refrén, kde se překřikuje se zbytkem kapely a kovově znějící kytara. Ta Vám ukáže I fajn vyhrávky v druhém songu UA Skins. Deska dale pokračuje songami jako Pedofil, Åsiktsmaskinen (respektive Tangentbordskrigare, což se dá přeložit jako Bojovník s klávesnicí a v songu je fajn rnr kytara), Raka Rör, Sveriges Stolthet (Pýcha Švédska, která má až viking rockový začátek a opět skvělej refrén), Kröka I Parken (která je asi nejpomalejší z desky a je to poctivej blues/southern rock, hlavně v závěru), Vad Var Det Som Hände Igår (Co se dělo včera), För Lång & Trogen Tjänst (opět skvělej hromadnej refrén), Du Är Död För Mig (Pro mě jsi mrtvý), Fylla & Grova Ord (opět řádná porce rnr se začátkem jak od Chucka Berryho) a Frihetshymn (Hymna svobody). Parádní jsou songy jako UA Skins a Sveriges Stolthet. Moc fajn je obal, kterej je kombinací loga kapely a znaku města Upsala. Uvnitř je pak kapsa na desku s texty (jen švédsky) a logo kapely, z druhý strany je pak fotka kapely u dělové baterie. Pokud máte rádi věci jako Projekt 9, Sabotage, Dead Nation z Finska (kde je sestava hodně podobná), Oldfashion Ideas a to všechno šmrncnutý motorkářskym rockem, tak tohle je věc přesně pro Vás. Za mě jedno veliký překvapení, protože kapelu jsem neznal a plnej počet bodů, protože tohle vás rozhdodně nudit nebude.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 10  •  Datum: 14.08.2019

Reconquesta - Valors Perduts

Disco Nightmare/Pretty Shitty Town Records - LP -


1179_reconquesta_valors.jpgDruhé album katalánské kapely Reconquesta vychází na jejich „domácím“ labelu a na PST Records jako LP (500 kousků na černém vinylu) a CD. Název alba by se dal přeložit zhruba jako Ztracené hodnoty. Sice platí nesuď knihu podle obalu, ale už název mi napovídá, že to bud fajn. Celkem zde najdete 10 songů – 9 v katalánštině (včetně coveru od Rabauken Momente im Leben) a jeden v angličtině s názvem Real, Dirty and Raw. Jinak banda se opět scvrkla do tříčlenné podoby, ale na zvuku (alespoň na zvuku ze studia) to není absolutně poznat. Jinak všechny songy jsou naprosto parádní a chytnou Vás hnedka na první poslech. Za mě určitě Jove i Rebel (Mladý a rebelující) s naprostou skvělou sólovkou a refrénem, potom jediná anglická vlaštovka Real, Dirty and Raw (o tom, jak se nám někdo snaží diktovat, co poslouchat, cenzurovat, ale my budeme hrát, tak jak chceme, opravdově a syrově), ze strany B pak určitě Canigó (o pohoří, které je pro Katálance symbolem domova) a zcela jistě poslední věc Valors Perduts (o tom, jak je třeba věřit ve ztracené hodnoty, které jsou Vaší součástí a které nejsou jen jen prázdnými slovy – věrnost, čest a hrdost). Muzika je naprosto perfektní ve všech směrech, hlavně tedy melodie, sólová kytara (za všechny třeba Per la Teva Sang – Za tvoji krev) a střídání vokálů. Texty maj hlavu a patu (zase opět za všechny první vál El Conqueridor o Jakubovi 1. Dobyvateli). Jinak doposud všechny obaly desek byly černobílé a nejinak je tomu i tady. Uvnitř je pak A3 s logem kapely, fotkou, děkovačkou a texty v katalánštině (s tématickým obrázkem u každého z nich, opět čb), angličtině a španělštině. Naprostá pecka a povinnost pro všechny, kdo mají rádi skvělou a opravdovou muziku.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 10  •  Datum: 23.04.2019

Savage Beat - Wired

Rebellion Records/LSM Vinyl - LP -


1166_savage_beat_wired.jpgPo minialbu Trench Warfare chystá tahle holandská úderka konečně vydala full album s názvem Wired, které obsahuje deset songů. V kapele jsou zkušený muzikanti, které můžete znát třeba z Wanderlust, Heroes and Zeros (Marko Petrovič) nebo třeba Open Wounds. Od začátku Vás nakopne jejich rychlej Chickswick styl s kovovejma kytarama bez boosteru, který si valej svoje r´n´r vyhrávky (některý jsou opravdu vynikající), využitím tamburíny (třeba v Tar and Feathers) a rychlýma bicíma. Jak už jsem psal, většinou je to rychlejší tempo, kde se hi-hatka skoro nezastaví, ale banda umí i pomalejší věci, a to titulní Wired, kde jsou i bluesový dotyky, ovšem v dobrym slova smyslu zprzněný špinavym rockem nebo třeba Leather On Leather. Dále tu uslyšíte parádně chytlavý melodie (nejen v refrénech) jako třeba Man´s Thunder nebo All Odds Against You. Ostatní parádní věci jsou třeba Down the Drain, On the Outside nebo hnedka první Take it Further. LP vyjde v počtu 500 kousků – 150 černých pro USA a 350 zelených pro Evropu. Garantuju vám, že vás ani jeden kousek nebude nudit. Paráda.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 9  •  Datum: 10.01.2019

Sledgehammer - Gekikou

Oldschool Records - EP -


1177_sledgehammer.pngToto je EP verze CD singlu od japonských Sledgehammer, který původně vyšel v roce 2017 na Diwphalanx Records v roce 2017. Epko vydal Oldschool Records a to v počtu 400 ručně číslovaných kopií (165 modrých a 235 černých). Grafika EPka je jiná než grafika CD (kde byl jakýsi demon), ale je to opět Japonsko v celé své kráse. Uvnitř je potom papír, kde jsou texty a i jejich anglické verze, což je super, protože japonské kapely to moc ve zvyku nemají a taky jsou zde fotky jednotlivých členů. Tak ale teďka k muzice, song na straně A se jmenuje Sledgehammer (cca 3 minutky) a song na straně B The Barbarian Sun (cca 5 minut). Opět zde uslyšíte charakteristiciké těžkotonážní metalové kytary se skvělými vyhrávkami. V obou písních je parádní hlas zpěváka, kterej jede od chrapláku až po vejšky. Druhý song začíná pomaleji, ale asi po půl minutě se dostane do klasického tempa, ale je táhlejší než ten první. Někdy cca uprostřed písničky je slyšet i akustická vybrnkávačka, která přejde do standardního sóla. Tohle není muzika pro všechny, není jednoduchá na poslech a nejsou to věci, které si bude pohvizdovat, ale i přes to je naprosto super. Naprostej kult už od začátku 90. let.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 10  •  Datum: 11.04.2019

Svornost - Volání rodu

Palin Records - CD -


1185_svornost_volani.pngPo 15 (!!!) letech vydává Milošek pokračování svého studiového projektu Svornost. Tentokráte tam nejsou jen 4 songy, ale celých 7 (včetně Intra) a název CD se jmenuje Volání rodu. Album vyšlo díky podpoře kamarádů, ale třeba se dočkáme i dalšího počinu od Palin Records. Muzika je opět mimo záběr jeho domácí kapely Operace Artaban. Naleznete zde převažující ženské vokály (opět znáte z OA), vyhranější kytaru (na tu hraje Zelenka, který hrál na kytaru na prvních dvou albech Operačky), ale hlavně klávesy. Před 15 lety se lišila Svornost od Operačky nejen hudebně, ale především textově, ale tam si myslím, že už to tak není (viz poslední album a songy jako Člověk proti světu). Jak už název alba a songů napovídá (Volání rodu, Dokonalý svět, Úsvit naděje, Obránci a tvořitelé, Balada o víře k přežití a Ostrov domova, lásky a vlastní krve) CD je lazeno hodně patrioticky a idealisticky a témata songů jsou postavena na obraně Evropy a jejích ideálů, vidinách spravedlivého světa a jiných ideálních věcech. Stopáž je něco kolem 21 minut, s tím že Intro, Úsvit naděje a Balada o víře k přežití (kde uslyšíte jen piano se zpěvem) jsou jen kolem minuty. Nejvíce se mi líbí asi poslední song, který je z alba i nejtvrdší a uslyšíte v něm latinský recitativ. Booklet je dvoustránka s fotkami Evropských kulturních památek a krátká dedikace v angličtině, komu je album věnováno. Na pozadí je obraz Bitvy o Tours, kde Karel Martel zvítězil and Araby a Berbery. Škoda absence textů a hlavně jejich anglického ekvivalentu, protože když už je tam ta anglická dedikace, tak by nečesky mluvící posluchači určitě rádi znali i obsah textů. Fajn věc, která ale není svým hudebním směrem určena každému posluchači.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 8  •  Datum: 26.06.2019

The Hawks - Faith and Truth

Total Noise Records - LP -


1184_hawks.jpgKompilační LP Faith and Truth od japonských The Hawks obsahuje tři songy ze stejnojmenného demo CD z roku 2017 (tam je navíc ještě intro) a šest songů ze splitka s Legitime Violence Respect and Honor East Meets West, ale některé songy (Jazzy, která má houpavý rockový rytmus, Don´t Give up Right Way nebo Mi Wo Tsukushi) jsou známé i z demáčů, EPek nebo CD singlů. Vy je ale můžete znát i z kompilačky Don´t Give up Right Way, která vyšla na This Means WAR před pěti lety. Celkem tedy osm věcí v Japonštině plus cover Case of Pride od Skrewdriveru. Deska je limitována 250 kousky. Muzika je perfektně zpěvná, vokály se střídají a různě podprují, je zde i celá řada singalongů a kytarových a basových vyhrávek a určitě to parádně ilustruje úvodní song Mi Wo Tsukushi nebo hnedka další Kiiroi Ookami (Žlutý vlk). Trojka Makoto No Koe má potom v některých částech (refrén Your Voice, Your Pride, True Voice) nejrychlejší tempo i rytmus (trošku z HC a metalu), ale v jistých částech se to hodí do halekačky, kde jede třeba jen zpěv a bicí. V poslední songu Sakase Kimi No Na je slyšet i klavír. Jinak uvnitř je papír s texty (jen japonština) a fotkami z koncertů. Obal je stejný jako na CD. Trošku to vybočuje z ostatních japonských kapel podobného ražení, protože ty mají většinou metalový zvuk. Opět nebudu hodnoti, stejně jako u kompilačky This Way Is…Right Way od This Means WAR, protože je to podobný případ, ale platí to samé…jsem strašně rád, že to vyšlo na Evropském labelu.
Autor: Peddy  •  Hodnocení:  •  Datum: 27.05.2019

The Reapers - Rip it Up

Rebellion Records - LP -


1167_reapers_RIU.jpgThe Reapers je holandská kapela z Utrechtu/Rotterdamu, která vznikla na troskách Discharger po odchodu Tima. Je čtyřčlenná, ale má dvě kytary a všichni členové se podílejí na vokálech. Tohle je teda debut kapely, i když tři songy měli už na kompilaci Oi! Ain´t Dead 7. Celkem je zde 13 songů v angličtině plus mluvený intro z nějakého filmu s názvem Things Are Bad. Hudebně se kapela pohybuje někde ve středním tempu, dvě kytary jsou sakra znát a určitě je zvukově inspirovali třeba Templars, Legionaires nebo Janitors - viz třeba songy jako Ugly Mug nebo Wrong Side of the River (se skvělym přímočarym drajvem), ale jsou zde i parádní melodické věci jako třeba Always the Underdog (která má parádní kytarovou vyhrávku na začátku a taky perfektní refrén), Bankers (která začíná podobbně jako Get a Rope od Cock Sparrer) nebo třeba Sirens of Sorrow se slajdovou kytarou, která Vám připomene všechny možné Australské kapely. Na první song z alba – Ultra Violence se můžete podívat zde https://youtu.be/c20MPWlzfKk. To co mě bavilo u Discharger si kapela nechala a k tomu přidala trochu více tvrdosti a celé to zní perfektně. K tomu přidejte parádní temnej obal a máte super album na začátek roku 2019. Perfektní.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 9/10  •  Datum: 11.01.2019

Ukonnaula - Vanhan Vallan Kahleet

Nordic Noise Records - CD -


1168_ukonnaula.jpgČlenové King´s Cross (Tomppa a Sanntu) založili nový projekt s názvem Ukonnaula (znamená to něco s hřebíkem). Jak už název napovídá, songy budou ve finštině. Kapela chystá šestisongové demo, které vyjde na kazetě. Do světa kapela zatím pustila tři songy na jejich webu https://ukonnaula.bandcamp.com/ a dále kapele vyjde jeden song na EPku, které vyjde ke španělskému zinu La Veu de València. Jinak kazeta je rovnoměrně rozložená tři songy na straně A (Vanhan Vallan Kahleet – Stará silná pouta, Pimeä Puoli – Temná strana a Verijäljet - Krev) a tři songy na straně B (Köysi Kiristyy – Stahující smyčka, Tuomittu - Odsouzeni k zániku a Vapaa, Vankka ja Vakaa – Svobodní, silní a vyrovnaní). Hnedka od prvního songu Vanhan Vallan Kahleet to do vás kapela napere přesně jako King´s Cross - je tu kytara, která se nebojí sólovat v každém songu, v pozadí duní basa svoje vyhrávky a občas společné halekací vokály (třeba Verijäljet, Pimeä Puoli, kde jde jeden vokál přes druhý a jsou tam různá ztlumení, nebo poslední Vapaa, Vankka ja Vakaa). Jinak jak píšu, vyhrávky jsou fajn, třeba v Tuomittu je začátek hodně do hard rocku. Grafika kazety je taky fajn. Kapela tyhle songy prohlásila za demo nahrávku, ale za mě je zvuková (ale především hudební) kvalita určitě dostačující, takže doufám, že to časem vyjde i nějakým standardním způsobem. Určitě to doporučuju všem, kteří mají rádi nekompromisní, ale kvalitní muziku a borci, kteří za touto nahrávkou stojí jsou určitě zárukou kvality. Super!
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 9  •  Datum: 15.01.2019