Albert Fish - Live Ericeira

Fightback Records - CD -


1221_af_le.jpgŽivák téhle portugalské kapely, kde hraje Rattus na basu a která prošla poměrně zásadní změnou na pozici zpěvu (mužskej za ženskej) – zpívá vokalistka Ines, kterou můžete znát z kapel jako Nostragamus nebo Booby Trap, vychází na Fightback Records (kterej vydával portugalský kapely jako Clockwork Boys, Gimme Five nebo 53A). Na bicích je pak Saavedra, kterej hraje i ve Falcatě. Na kytarách je Paulo (kterej hraje s kapelou pěkně dlouho) a Alexx. Záznam byl pořízenej v srpnu 2019. Celkem zde najdete 19 songů včetně 2 coverů – Angústia od Censurados a Puto de Rua od Opiniao Pública. Živák obsahuje průřez songy ze všech alb jako Strongly Recommended, Ao Vivo Na Feira Mix, News from the Front nebo splitka Friendship s Blind Alley Dogs. Takže čekejte jejich pecky jako Sindelar, City Rats, The World is Ours Tonight, Do it All Again nebo třeba Future s ženskym vokálem a v syrovější verzi díky živý nahrávce. Jinak čekejte střední tempo a pohodovej punk rock, ale Ines občas umí pěkně zařvat – třeba v poslednim válu Broken System nebo v Politrics, kde se střídá melodická a tvrdá linka zpěvu. Mimo coverů jsou všechny songy v angličtině. Jinak booklet je dvoustrana s fotakmi z akce. Zvuk je v pohodě a je vidět, že kapela hraje dlouho (první album vyšlo v roce 2002). Nechám bez hodnocení, protože je to živák a budu se těšit na nový počiny v nový sestavě.
Autor: Peddy  •  Hodnocení:  •  Datum: 30.06.2020

Bakers Dozen - Frightener

Askania Productions/Oldschool Records - CD -


1223_bd_fright.jpgSedmé album téhle kapely ze Skotska a jedenácté pokud počítám i split alba vychází díky spolupráci labelů Askania a Oldschool Records. CD vyšlo jako nádhernej digipack, kde najdete jak CD, tak i DVD dokument Still Divided from the Masses, kde o kapele mluví členové ostatních kapel. O hudební stránku věci se postarali kucí ze španělské kapely Thumbscrew, na vokálech je pořád Jon Scott. Na CD najdete osm nových songů a i přestože hudebníci jsou komplet jinačí než na předchozích věcech, tak rukopis Bakers Dozen je zde slyšet v každém tónu a to od začátku. Titulní song Frightener to do Vás hnedka napere parádním refrénem a je o tom, co se stane, když naserete ty nesprávný lidi, následuje The Offense, což je plivanec do ksichtu takzvané spravedlnosti, která moho lidí zradila díky tlaku tisku (ke konci uslyšíte skvělý kytarový sólo). Ode to Mediocrity (Óda na průměrnost) je o všech reunionech ne moc významnejch kapel z roku 77, který po třiceti letech dělaj comeback, velký turné a pak zase zapadnou, v A Complaints Been Raised je opět perfektní sólo a je to o zbytečnosti stížností, na které stejně nikdo nereaguje. Pátej song je The Lines have Been Drawn a je o zhmotněném vztaku v ulicích, kdy dojde trpělivost a vyrazí se na přímou akci...., Up with the Lark je o něco o účtech, penzi, práci a daňových podvodech...v obou písních je opět skvělá kytara. See it, Say it, Sorted je pravdivý příběh o tom, jak bývalý voják zachránil autobus před teroristickým útokem a poslední Razorblade Alliance je jakýsi popis toho, kde kapela stojí a co si o tom myslí. Na DVD, které má asi hodinu dvacet najdete celou řadu archivních materiálů z koncertů jak v Británii (nejstarší 1999), ale i třeba v německém Skinhouse Menfis z roku 2006, kde jsme s nimi hráli s Disdainful. Mimo to jsou zde i komentáře kámošů Bakers Dozen z jiných kapel (je tu Kev z Pressure 28, Pete z Retaliator, lidé z Queensburry Rules nebo Breakout).Jinak album vyšlo jako opravdu skvěle udělaný digipack, kde najdete mraky fotek kapely od začátku až po současnost, textů a slova Jona Scotta o tomto albu, jak se mělo původně jmenovat, atd... a na konci potom to samé o přiloženém DVD. Album vychází i jako LP s jinou (za mě hezčí) grafikou obalu. Naprostá paráda!
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 10  •  Datum: 28.07.2020

Concrete Elite - Absolute Guard

Rebellion/Oi! the Boat Records - LP -


1206_cd_guard.jpgAbsolute Guard je nové single sided LP od téhle těžkotonážní úderky z Austinu v Texasu, které vychází v 500 kouskách (150 na černém a 350 na stříbrném vinylu). Celkem najdete na straně A 5 songů na cca 12 minutách – Maximum Force, Outsiders (ten je na youtube https://youtu.be/mJCZsu-FS2c), Death Comes Knocking, Knife Edge a 2000 Tons. Na straně B je potom obrázek růže v ostnatém drátu. Hnedka od prvního válu je to přesně to, co od Concrete Elite chcete...hrubej zastřenej zpěv a sborové vokály, tvrdý kytary a dunivý bicí, který jsou opravdu něco jako válečné bubny, které ženou celou tuhle šílenou mašinu dopředu jako v Mad Maxovi :) – třeba konec prvního válu Maximum Force. Jinak songy nejsou nějak extra dlouhý (tři vály mají pod dvě minuty). Mezi nejlepší vály patří určitě Death Comes Knocking (s parádním hlavním riffem) a hnedka další Knife Edge, kde zpěvák Manny fakt parádně řve :). Je to prostě brickwall Oi! jak prase, což já teda můžu. Jinak k grafice, uvnitř je papír s texty (nebo alespoň s úryvky). Pro ty, co mají Concrete Elite rádi a mají od nich (nebo respektive jen od Concrete) předcházející věci, tak tohle je určitě potěší, protože to jede pořád tu stejnou, tvrdou lajnu.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 9  •  Datum: 11.03.2020

Cuttin´ Edge - Face Down

Rebellion Records/DME Distribution - CD -


1207_cuttn.jpgCuttin´ Edge pocházejí ze Skotska a je to mixka pankáčů, skins a metlošů, což se na první pohled zdá, že by mohlo bejt slušný. Toto je jejich debutové album, které vychází na CD i LP (100 černých a 400 oranžových kousků). Sestava je klasicky čtyřčlenná a celkem zde najdete 10 songů. Kytarista Luigi hrával tuším i v kapele Last Stand a kytara je fakt super, především co se týká vyhrávek (viz Shit Generation, Genocide a skoro všechny ostatní). Jinak kapela sebe popisuje jako Motör Oi! a také že je (nejen) pro fanoušky Motörhead a Exploited. A z jejich riffů tomu tak skutečně je – hlavně tam teda slyším Exploited v časech Massacre a Beat the Bastards (riff ve Face Down nebo Only the Strong) a trošku i Kriegs Legion, Butchers Nail nebo Dead Nation, ať to srovnáme i s novými kapelami. Mimochodem zpěvák Roddy vizáží trošku Colonela Sanderse připomíná. Kapela ale umí i fajn halekačky – viz refrén v Accident Emergency nebo v How Do We Know. Vyloženě pomalej song zde nenajdete a téměř všechny songy maji přes tři minuty. Jinak booklet má 8 stran z texty a fotkami a cover mi trošku připomíná právě Massacre od Exploited. Tohle není žádnej poppy Oi!, 77 punk nebo ska ale poctivej rock´n´rollovej nářez, kterej prostě musíte mít rádi.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 8/9  •  Datum: 17.04.2020

FAUL - s/t

Olifant Records - CD -


1211_faul_20lat.jpgKe dvaceti letům týhle hornoslezský kapely vzniklo CD, kde jsou znovu nahrané songy z prvních tří alb Nikt Nie Gra Fair Play (4 kousky), Prostacki Punk (2 songy) a Lozdupc (3 kousky) plus dvě nové nepublikované věci Patriotyzmo za 8 Dych a Hit. Celkem je na kpmpilačce teda 11 věcí. Kapela má údajně nahraný nebo nachystaný nový materiál, který by měl vydat na zbrusu nové album. Sestava je tříčlenná a kapelu jste mohli vidět i na akcích u nás. Muzika FAULů je typicky polský Oi!/streetpunk, který se vyznačuje melodičností, rychlejší tempem s fajn vyhranou kytarou (za všechny asi HC Skinhead nebo hnedka první Czorne Dzieciaki) a zapojením více osob do zpěvu (třeba AMF, Rock´n´Oi nebo Zawsze Zli). Občas se tu najde i tvrdší kousek (N jako Nienawisc). Oba dva nové songy jsou hodně melodické, hlavně teda Hit, která má parádní singalongový refrén. CD vychází jako jednoduchej digipack s logem bandy a fotkou z koncertu v pozadí. Nechám bez hodnocení protože obsahuje jen dvě nové věci, ale už se moc těším na jejich novou tvorbu.
Autor: Peddy  •  Hodnocení:  •  Datum: 19.05.2020

Fuerza Bruta - Verdugo

Rebellion Records - CD -


1208_f_b_v_cd.pngCD verze alba Verdugo z roku 2017/2018, které se samo osobě dočkalo cca 10 různých verzí (kazeta, LP, single sided LP, ...) vychází na Rebellion Records na CD a mimo 8 písní zde najdete i 12 bonusů. Ty jsou z Epek Somos el Mal (konkrétně to je instumentální Xibalba – což je v Mayské mytologii podsvětí, Cabeza Podrida a Somos el Mal) a All Cops are Bassheads (kde jsou šílený elektro remixy Nacion Divida a Feos por Naturaleza a živák Asocial z Brazílie), dále pak nevydaná věc Desemprego (který je zde https://youtu.be/lzmqjpehXnY) a pak celá řada různých nových/starých verzí mixů písní Verdugo, Intolerancia, Cabeza Podrida a Somos El Mal plus audio k videoklipu Feos Por Naturaleza (https://www.youtube.com/watch?v=7YfDfP9lgWs). Celkově je hrací čas něco málo přes 47 minut. Jelikož jejich věci zatím do této chvíle vycházeli buď na vinylu nebo na kazetě, tak tady dostáváte na jednom CD kompletní tvorbu týhle španělsky zpívající bandy z Chicaga. Podrobnější recenzi tohodle alba si můžete přečíst v recenzích z 2018. Jinak artwork alba zůstal stejnej jako předtím, ale CD vychází jako jakýsi super jewel box. Nechám bez hodnocení, protože jde vlastně o kompilačku.
Autor: Peddy  •  Hodnocení:  •  Datum: 27.04.2020

Horda - s/t

Combate Brutal Records - EP -


1216_horda.jpgDalší počin, kde se angažuje Rattus a label Combate Brutal se jmenuje Horda a jedná se o studiový projekt, kde Rattus zajišťuje vokály, kytaru a basu a João Guerra (původně z Falcaty), který bubnuje. Singl vyšel ve dvou variantách (černý a bílý obal, každý limitován 100 kousky). Song na straně A se jmenuje LXSH a song na straně B potom Vida Conflitiva. Titulní song si můžete poslechnout zde https://www.youtube.com/watch?v=eoxp23hkDCU. Začátek je jakési elektronické intro zahrané na klávesy nebo synťák. K tomu se cca po půl minutě přidají kytary a ostatní nástroje (obzvlášť basa je zde dobře slyšet). Song má zabijáckej refrén a pojednává o skins z Lisabonu. Druhej song Vida Conflictiva (Konfliktní život) je snad ještě větší pecka i když má jinou kompozici. Je tvrdší a o něco rychlejší a hlavně v ní uslyšíte saxofon, což evokuje francouzské kapely 80. let. Song je o věčném boji proti pokrytecké společnosti. Deska je udělaná s velkým otvorem uprostřed, k EP je vložen papír s texty a děkovačkou plus obálka s logama labelu, kde je vložená deska. Deska už je tuším vyprodaná, ale pokud budete mít možnost, tak po tom určitě šáhnete. Za mě super a škoda, že to je (zatím) jen studiový projekt.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 9  •  Datum: 29.05.2020

No Quarter - Society Falls

Askania Productions - LP -


1218_nq_sf.jpgDruhý plnohodnotný album této kapely z Birminghamu vyšlo v roce 2018 na Askania Productions jako CD a kazeta a nyní v roce 2020 vychází i jako LP (300 kousků na bílém vinylu). Mimo tohle má kapela na kontě Epko, nějaký kompilačky a splitko s Bakers Dozen. Na CD i LP najdete 11 nových věcí, akorát grafika obalů se liší (respektive fotka, kterou najdete na CD jako podklad pro titulní song je použita jako obal desky). Kapela hraje v pěti a Jedd, který se začal věnovat jen zpěvu tu má v písních The Kids Aren´t United a Fuck Your Agenda slajdovou kytaru (což já mám moc rád – viz třeba The Corps). Songy jsou povětšinou v rychlejším tempu, krásně je to vidět na titulní skladbě Society Falls, Facemelter (kde je perfektní sólová kytara) nebo Fight or Flight. Najdete tu i pomalejší věci – třeba Adam Johnson (věnovaná bývalému fotbalistovi, který v současné době sedí za zneužívání nezletilých dívek), Heads Held High nebo Taxi Driver (která má hodně zpěvný refrén). Témata songů jsou úpadek společnosti, kdy je demkracií omlouvaná kdejaká šílenost, zbabělcích (Facemelter), pozérech a těch originálních a pravejch skins (Yellow Lace Brigade s parádním rnr riffem, The Kids Aren´t United a Try Hard), taxikář zabiják (Taxi Driver) nebo třeba zpívaná historie kapely (poslední That´s That, kde je slyšet i akustická kytar a spolu s prvním songem je to nejlepší věc na desce). Jinak booklet CD je za mě udělán graficky lépe než přiložený papír, který je u LP, ale u obojího zde najdete texty a fotky kapely. Jedna z nejlepších britských Oi! kapel současnosti, hlavně díky rytmu a sólovým kytarám. Fakt paráda.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 10  •  Datum: 05.06.2020

Orgullo Sur - Defiende tu Hogar

Hostile Class Productions - CD - 37:16


1209_o_s_dth.jpgV pořadí třetí plnohodnotné album této kapely z Puerto Mont v Chile vychází na Hostile Class a název by se dal přeložit jako Ochraňuj svůj domov. Album vychází po šesti letech od Sureňo, Rural y Brutal (mezitím kapela vydala celou řadu singů a splitek). Celkem zde najdete deset songů ve španělštině. Současná sestava kapely je čtyřčlenná, ale pořád si drží dvě kytary a solovej kytarista Carlos hraje fakt čím dál tím lépe – namádkou Mi Ciudad (Moje město), Identidad, Madre (Matka) nebo titulní Defiende tu Hogar. Vlastně skoro v každym songu vymrskne dokonalý sólo, který perfektně podbarví melodickou linku celýho songu. Jinak proti předchozím věcem mi přijde, že se zrychlilo tempo, ale to vůbec nevadí – má to fakt drive. V posledním Alyún Dia Regresaré (Jednoho dne se vrátím) uslyšíte i akustickou kytaru a parádně chytlavý refrén a asi nejlepší Willyho zpěv ze všech songů. Další songy jsou třebas Nunca Lo Voy A Dejar (Nikdy neodejdu), No Me Voy A Rendir (Nevzdám se) nebo třeba Luchar (Bojovat). Ze seznamu songů je vidět, že tam jsou jak klasická, tak i hodně osobní témata. Za obal je (tak jako vždy) zodpovědný Gustavo – kresba v oldskůl stylu, uvnitř pak texty a pár fotek a děkovačka – standard. Tohle je naprostá bomba a všichni kdo mají rádi melodickou muziku, tak se po albu podívejte.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 10  •  Datum: 15.05.2020

Roials - Zeit zu Handeln

FK Produktion - CD -


1219_roials_zzh.jpgPo dlouhých třinácti letech vydává tahle kapela z Drážďan (která hraje mimochodem 25 let) svoje třetí (respektive čtvrté) album s názvem Zeit zu Handeln (Čas jednat). Proti předchozímu albu (ale i živým kocnertům, kterých je u nás celkem dost) má kapelu změná na postu zpěváka a basáka, ale zůstala stále čtyřčlenná a na kytaře pořád Timo, který je s kapelou od začátku. Album vychází jako CD (digipack v počtu 500 kusů) a LP na FK Produktion a celkem na něm najdete 11 songů v němčině včetně instrumentálního intra (což je ze začátku solidní western s akustickou kytarou a vybrnkávačkou alá Ghost Riders in the Sky). V pár písních najdete i rychlou kytaru na druhou dobu (Überzeugungstäter – Přesvědčovač a Fuck You). Jinak je to klasický německý Oi!, střední a občas rychlejšího rytmu, jsou tu singalong refrény a i fajn vyhrávky (za obojí třeba Egal nebo 25 Jahre). Textově se kapela zabývá přátelstvím (Alter Freund – Starý přítel), věcmi kolem kapely (Wir sind die Roials – My jsme Roials a 25 Jahre – 25 let), o bulvárních zprávách, které media prezentují, přestože je celá řada důležitějších problémů (Egal – Je mi to jedno), důsledky chlastání (Nie wieder – Nikdy více) nebo jak je nám jedno, co si o nás ovečky myslí (Fuck You!). Parádní jsou určitě věci jako Alter Freund, Nie wieder nebo Therapie. V bookletu jsou texty a hromada fotek. Já mám veškerou tvorbu Roials rád a vždy se těším, když je mohu vidět na živo (a to se týká jak muziky, tak i pokecu). Super!
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 8  •  Datum: 22.06.2020

Stealers - Never Enough

Rebellion/Stolen Stereo Records - CD -


1220_steal_ne.jpgTahle holandská úderka má za sebou dvě alba a jedno Epko a tohle je tedy jejich třetí dlouhohrající počin a jmenuje se Never Enough. V kapele hraje na kytaru Rudo, který hrával v Razorblade. Teďka je sestava proti předchozím albům jen tříčlenná a zpívá basák Jesse. Na novém albu najdete celkem devět písní v angličtině – na teaser k albu se můžete podívat zde https://youtu.be/E2FYVpfp43E. Všech devět věcí je v nadupanym tempu syrovýho rock´n´rollu a určitě v tom jsou slyšet kapely jako Rose Tattoo, Carburetors nebo třeba Nashville Pussy. Parádní songy jsou určitě pomalejší Little Bit, dál potom Shoot the Man Down, Ride, Game a především poslední věc Crawling, která začíná naprosto famózně. Kdo má rád pěkně nabroušený kytary (ať už riffy nebo sóla) a rnr zpěv se vším tím yeah atd… tak tohle je přesně pro něj (pusťte si ten teaser, tam je to jasný). Jinak obal je udělanej alá předchozí – borci v maskách, kvéry, atd… O vnitřku bookletu toho moc nemám, zatím to je jen elektronicky.
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 9  •  Datum: 29.06.2020

Strike First - Wolves

Rebellion Records - LP -


1222_sf.jpgStrike First za Atlanty vznikli na troskách kapely DDC, která měla chystat letos nové album, takže tu místo toho máme debutové mini album na LP (100 černejch a 200 flekatejch kousků) právě od Strike First. Z DDC tu je kytarista a zpěvák Wynn, kterej hrál i ve Fatskins. Celkem tu je 8 songů včetně coveru Bring It On Down od Oasis (samozřejmě tvrdší jak originál) a taky znovu nahraného songu Fight Like Hell (o rvačkách s policajtama), který vyšel na splitko z Assault and Battery v roce 2015 (tuším, že zde část songu zpívá někdo jinej). Song The Enemy si můžete poslechnout i zde https://youtu.be/2DOmCRVoD-s. Čekejte naprosto skvělej streetrock s perfketní kytarou/kytarami, vyhranou basou v pozadí a singalong refrény (třeba poslední Wolves je na to ukázkový příklad). Těžko ale vybírat nějakej song, kterej vyčnívá nad všechny. Hnedka první Unbreakeable je hymna jak kjáva pro všechny kamarády a členy rodin, kteří za Vámi stojí za všech okolností, pokračujeme Dead End Boys o všech pouličních dětech, The Flame je o plameni, který v srdci nevyhasne i když jsme už o něco starší, než na začátku a Dirty Kids je podobná jako Dead End Boys. Uvnitř je papír s texty, fotkami a rozstřílenym bombardérem. Parádní streetrock!
Autor: Peddy  •  Hodnocení: 9  •  Datum: 02.07.2020

v/a - Worldwide Viking Rock 2

Vikingarock France Records - LP -


1205_vaviking2.jpgPrvní recenzí v roce 2020 je výběrovka Worldvide Viking Rock 2, která vychází jak na CD, tak i na LP u Vikingarock France. Již tradičně zde najdeme kapely/projekty, kde hraje Ari, takže tentokrát to jsou Mtorr, Rockarska a Seppä Ilmarinen. Dále tu tradičně jsou francouzi Carcereduro, potom španěláci Drakkar a švédi Vindvak a Hednaljus. Mimo songu Faravid od Seppä Ilmarinen a věcí od Carcereduro - Chevaliers Templiers a Napoléon Et Sa Grande Armée jsou všechno nové věci, které nikde jinde nenaleznete. Věci od Carceroduro jsou ale nahrány v nové verzi. Celkem je zde 12 songů, z tím, že Seppä Ilmarinen a Mtorr zde mají jen jeden vál, ostatní kapely songy 2. Super je, že většina kapel zpívá svým rodným jazkem, takže tu najdete směsku finštiny, švédštiny, španělštiny, fracnouzštiny a angliny. Po prvním poslechu mohu rozhodně doporučit obě švédské kapely. Vindvak už znáte (vyšlo jim Epko na Powerfist) a v jejich prvním songu Skogsfrun uslyšíte i klávesy a Hednaljus (podle fotky mají jen dva členy, ale podle infa na stránkách hrají v regulérní trojčlenné sestavě). Dále mě překvapila Rockarska hlavně jejich první songem Rock Hard for Norden, jejich druhá věc The Norhtern Lands je v typickém pochodovém rytmu Ariho projektů. Věci od Drakkar jsou v pomalejším tempu. Jinak jak jsem psal nahoře, album vyšlo jako CD i LP a uvnitř najdete texty a fotky členů kapel. Za mě povedená kompilačka, která mapuje známější i méně známé viking rockové kapely z celé Evropy. Super.
Autor: Peddy  •  Hodnocení:  •  Datum: 14.02.2020